Trufle daktylowe z morelami, masłem orzechowym i kakao. W pracy usłyszałam, że smakują jak zdrowe bajaderki i zdecydowanie coś w tym jest. Kulki są bardzo pożywne, dlatego nie trzeba ich zjeść dużo, żeby poczuć sytość. Zachęcam, żebyście kupili daktyle, które nie są oblane syropem i nie zawierają dodatkowych cukrów. Spróbujcie, trufelki są bardzo smaczne i sprawdzą się świetnie po treningu.
Składniki:
100g płatków migdałowych
100g orzeszków ziemnych
5 łyżek wiórków kokosowych
200g daktyli
200g suszonych moreli
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2 1/2 łyżki masła orzechowego (lub migdałowego)
wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle i morele namocz, mniej więcej godzinę wcześniej. Gdy zaczniesz przygotowywać trufelki, odlej wodę, a owoce pokrój na mniejsze kawałki - łatwiej będzie je zmiksować.
Płatki migdałowe, orzechy i 5 łyżek wiórków zmiksuj drobno i przesyp do miski. Daktyle, morele i masło orzechowe również zmiksuj i przełóż do miski z orzechami. Do składników dodaj kakao i płynny olej kokosowy. Wymieszaj wszystko, najlepiej ręką, aż powstanie zbita masa.
Lekko natłuszczonymi dłońmi nabieraj po łyżce masy, formuj kulki i obtaczaj każdą w wiórkach kokosowych. Gotowe trufle włóż do pojemnika i wstaw na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie przełóż do lodówki.
jeżeli smakują jak bajaderki to już je kocham:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kulki mocy :)
OdpowiedzUsuńmniam :) pyszne trufelki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna inspiracja na zdrową przekąskę do pracy, na pewno wykorzystam! Staram się bardzo odżywiać racjonalnie ale kiedy zajrzę na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńzawszę ulegnę i upiekę coś pysznego. Ale małe szaleństwo od czasu do czasu nie zaszkodzi:)